Täältä löydät tietoa merinovillasta materiaalina sekä hoito-ohjeet. Rakastan pehmeyttä ja laadukkaita materiaaleja ja siksi myös Sacama Designin kankaat ja muut materiaalit on valittu huolella näitä arvoja ajatellen. Tuotteet on suunniteltu materiaalit huomioiden ja jokainen tuote on omakohtaisesti testattu. Materiaalivalinnoissa on painotettu kotimaisuutta, ekologisuutta, laatua, kestävyyttä ja tietenkin käyttömukavuutta. Toivon, että valitsemastasi tuotteesta tulee sinulle rakas ja pitkäikäinen ystävä.
Merinovilla materiaalina
Sacama Designin tuotteissa käytetään ainoastaan mulesing-vapaata merinovillaa. Merinolampaat elävät Etelä-Amerikassa (Uruquay, Argantiina) tai Etelä-Afrikassa, lanka tulee EU-alueelta (Italia) ja itse neulos on neulottu Suomessa, Orivedellä. Neuloksen viimeistely tapahtuu Suomessa Hämeenkyrössä sekä osittain Puolassa Suomen kapasiteettipulan vuoksi. Sacama Desing ei tuota, neulo tai maahantuo merinovillaa itse.
Merinovillaa saadaan merinolampaista. Kyseessä on pelkkää alusvillaa tuottava lammasrotu. Merinolampaan villa on hyvin hienoa, pitkäkuituista sekä huomattavasti ohuempaa kuin perinteinen lampaanvilla. Merinolampaita kasvatetaan pääasiassa Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Amerikassa. Merinovillaa tuotetaan maapallon eteläisellä puolella koska lämpimissä maissa lampaiden tuottama villa on selvästi pidempää ja ohuempaa ja näin ollen laadukkaampaa. Pohjoisessa elävien merinolampaiden villa on luonnostaa paksumpaa, lyhyempää ja laadultaan heikompaa. Tämä on pitkälti syynä myös siihen, että merinolampaiden kasvatus esimerkiksi Suomessa ei ole kannattavaa. Rotu on syntynyt jalostuksen tuloksena 1400-1700-luvulla ja merinolampaat voivat elää jopa toistakymmentä vuotta. Merinovilla on siis erittäin laadukas uusiutuva luonnontuote.
Materiaalin elinkaareen sisältyy monia vaiheita, joilla kaikilla on ympäristövaikutuksia. Elinkaariajattelussa tulee huomioida materiaalin ja vaatteen tuotanto, kuljetukset, käyttö ja käyttötarkoitus sekä mahdollisuus kierrätykseen. Merinovilla on luonnonmukainen materiaali, joka lopulta maatuu luonnollisesti vuosien aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun tuote tulee käyttöikänsä päähän, voi vaatteen hävittää kompostissa. Puhtaat villatuotteet (ei sekoitteet) pystytään kuitenkin myös hyödyntämään uudelleen kuiduksi. Sekoittamalla kierrätysvillakuittua osaksi neitsellistä materiaalia saadaan uutta materiaalia. Toistaiseksi pelkkä kierrätysvilla ei ole tarpeeksi laadukasta ja kestävää käytettäväksi yksinään. Koska merinovilla on luonnonmateriaali siitä ei irtoa mikromuovia kuten monista keinokuiduista.
Voit täältä tutustua myös materiaalin, tuotteiden ja yrityksen vastuullisuuteen.
Mulesing-vapaa merinovilla
Mulesing on merinolampaille tehtävä kirurginen toimenpide, jossa lampaan peräreiän ympäriltä poistetaan pala löysää ihoa. Arven muodostuminen estää loiskärpästen pesiytymisen ja munimisen lampaan iholle. Loiskärpäset aiheuttavat lampaille helposti myiaase-sairautta. Samassa toimenpiteessä karitsojen hännät usein myös typistetään. Puuduttamattomana toimenpide on lampaalle hyvin kivulias. Toimenpide on nykyään onneksi kielletty suurimmissa osissa maita. Valitsemalla Mulesing-vapaan villan, kuluttaja varmistaa vastuullisen tuotannon ylläpitämisen. Tällä tavoin luodaan myös painetta lampaankasvattajien suuntaan toimintojen muuttamiseksi.
Merinovilla on luonnonmateriaalina omaa luokkaansa. Merinovilla on teknisten ominaisuuksiensa vuoksi todella suosittua kerrastoissa ja talvisessa kerrospukeutumisessa. Merinovillan ominaisuuksiin kuuluu, että se on lämpimällä säällä viileä ja kylmällä lämmin. Se siirtää tehokkaasti kosteutta pois iholta haihduttaen sen ilmaan. Merinovilla ei myöskään kutita tavallisen villan tapaan ja sopii näin ollen myös herkälle iholle. Merinovilla on materiaalina kevyt ja siksi myös näyttää hyvältä ja laskeutuu kauniisti. Merinovillaa onkin alettu hyödyntämään entistä enemmän myös arki- ja jopa juhlapukeutumisessa.
Jos merinovilla tuotteeseen tulee reikä, se kannattaa ehdottomasti paikata. Paikkaus onnistuu parsimalla samalla lailla kuin mihin tahansa villaan. Merinovillan parsiminen vaatii ehkä hieman enemmän sorminäppäryyttä, mutta tuotetta ei kannata missään nimessä hävittää yksittäisen reiän takia.
Öko-Tex® 100-standardi, luokka I
Kaikilla Sacama Designin käyttämillä merinovillakankailla on Öko-Tex® 100, luokka 1 -standardi. Öko-Tex® -standardi 100 tarkoittaa, että materiaali on testattu ulkopuolisen organisaation toimista mahdollisten haitallistan aineiden varalta. Standardi takaa, että tuotteet eivät sisällä kemikaaleja, joiden tiedetään olevan haitallisia terveydelle. Haitallisten kemikaalien käyttöä seurataan koko tuotantoketjun läpi. Tekstiilin valmistajalle asetetut tuoteturvallisuusvaatimukset päivittyvät vuosittain ja myös tiukentuvat uusien tutkimustulosten mukaisesti.
Ökö-tex 100 merikki on jaettu neljään luokkaan ja taustavaatimukset ovat sitä tieukempia, mitä enemmän materiaali on kosketuksissa ihon kanssa. Öko-Tex® 100, luokka 1 -standardi takaa, että materiaali on hyväksytty myös vauvoille valmistettaviin tuotteisiin.
Hoito-ohje
Merinovilla on erittäin helppohoitoinen materiaali. Sitä ei tarvitse juurikaan pestä vaan tuulettaminen ja esimerkiksi pakastaminen ovat parhaita hoito- ja raikastuskeinoja. Vaate kannattaa tuulettaa esimerkiksi laittamalla se pakkasyöksi ulos. Tahrat kannattaa yrittää poistaa erikseen eikä välttämättä pestä koko vaatetta. Merinovilla on luonnostaan antibakteerinen, koska bakteerit harvemmin viihtyvät luonnonmateriaaleissa. Tästä syystä merinovillaiset kankaat ja vaatteet harvemmin alkavat haista. Turha peseminen heikentää villan ominaisuuksia ja vähentää muun muassa luontaista antibakteerisuutta.
Jos merinovillainen tuote on kuitenkin pestävä, niin suosi käsinpesua. Sacama Designin merinovilla tuotteet kuitenkin kestävät 30 asteen villapesuohjelman. Käytä villalle tarkoitettua pesuainetta, pese ilman huuhteluaineita ja vähennä tarvittaessa linkouksen tehoa. Villapesuaineet evät sisällä valkaisuaineita ja entsyymejä. Liian lämpimässä pesty merinovilla kutistuu tavallisen villan tavoin. Villaa sisältäviä vaatteita ei tule liottaa pitkään vedessä. Ennen pesua kannattaa kaikki vetoketjut ja napit sulkea, nauhat solmia sekä tarkistaa, ettei taskuihin ole jäänyt mitään ylimääräistä. Vaikka varsinkin kesällä on mukava kuivata pyykkiä ulkona, niin kannattaa luonnonkuituiset tuotteet kuivattaa sisällä, suojassa värejä haalistavalta auringon UV-valolta. Tuotteissa on aina tuotekohtaiset pesuohjeet, joihin tulee tutustua.
- Pese neule käsin tai villapesuohjelmalla max 30 °C. Käytä villalle tarkoitettua pesuainetta. Älä käytä huuhteluainetta.
- Käsittele villatuotteita hellästi pesun yhteydessä. Älä liota, väännä, hankaa tai rutista villaa voimakkaasti. Huuhtele huolellisesti.
- Koneessa pestessä voit käyttää linkousta, mutta linkoa kevyesti max 400 rp. Vaihtoehtoisesti voit pusertaa veden pois esimerkiksi rullaamalla neuleen paksun froteepyyhkeen sisälle. Älä käytä kuivausrumpua.
- Muotoile villatuote kosteana ja kuivaa vaakatasossa ilmavalla paikalla esimerkiksi pyyhkeen päällä. Älä kuivaa suorassa auringossa äläkä patterin päällä tai aivan vieressä.
- Voit silittää villatuotteen varovasti höyryraudalla tai kostean liinan läpi 150 °C lämpötilassa / raudan kahdella pisteellä / villasilitysmerkillä.
- Höyryttämällä voi myös muotoilla merinovilla tuotetta, mikäli se on tarpeen.
Vaikka merinovilla on käytössä kestävää se saattaa kuitenkin nukkaantua varsinkin hankauksessa. Tähän auttaa parhaiten villatuotteille tarkoitettu nukkaharja, jolla kaikki Sacama Design:in tuotteet voi huoletta käsitellä. Turhaan tuotteita ei kuitenkaan kannata harjata.
Säilytys
Varsinkin pitkäaikaisessa säilytyksessä merinovillaiset tuotteet olisi hyvä säilyttää vaatepussissa, jolloin mahdolliset kuoriaiset tai muut tuholaiset eivät pääse niihin käsiksi. Mikäli roikutat vaateita suositellaan käytettäväksi leveää vaatepuuta, jolloin tuotteet laskeutuvat kauniisti myös säilytyksestä eikä vaatepuusta jää kovia vekkejä esimerkiksi olkapäihin. Hyvä tapa on laittaa vaatekaappiin pala Setripuuta.
Setripuun teho perustuu puussa luontaisesti olevaan öljyyn. Punasetrin raikas ominaistuoksu raikastaa ja suojaa vaatteet mm. koiperhosilta, jotka eivät siedä setrin tuoksua. Tuoksu on kuitenkin usein ihmisen mielestä miellyttävä. Punasetri on peräisin Pohjois-Amerikasta ja se on heikosti lahoavaa puuainesta. Setriä kannattaa hioa hiekkapaperilla pari kertaa vuodessa, jotta hyvä tuoksu pääsee jälleen paremmin esille puusta. Tippa tai pari setriöljyä puuhun lisättynä pidentää samoin setrin käyttöikää. Jokaisen Sacama Designiltä tehdyn merinovilla vaatteen sisältävän tilauksen mukana tulee yksi setripuunpala.
Poronnahka
Sacama Designin verkkokaupasta löytyvät nahkatuotteet valmistetaan suomalaisesta kasviparkitusta poronnahasta. Poron nahka on pehmeää, kevyttä ja laadukasta. Pehmeydestään huolimatta poronnahka on yksi maailman kestävämmistä nahoista. Poronnahka on todella miellyttävää käytössä ja lisäksi nahka ikääntyy kauniisti.
Nahkatuotteiden materiaaliksi on valikoitunut poronnahka koska se syntyy poronhoidon ja kannanhallinnan sivutuotteena. Poroja ei siis kasvateta nahan vuoksi vaan porotaloudessa porosta hyödynnetään aina kaikki eläimestä saatavat raaka-aineet. Lisäksi kyseessä on kotimainen materiaali.
Porot ovat saaneet elää Suomen Lapissa vapaina laiduntaen lajilleen tyypilliseen tapaan. Jokainen poron vuota on uniikki taideteos ja erilaiset jäljet poronnahassa ovat tavallisia. Jäljet nahassa kertovat Lapin vaaroista ja elämästä tunturissa. Koska Sacama Designillä haluan minimoida materiaalihävikin, niin haluan käyttää myös ne osat, joissa on mahdollisia jälkiä. Tuotteet kuitenkin suunnitellaan aina niin, että mahdolliset jäljet eivät vaikuta tuotteet käyttöön tai suuremmin ulkonäköön.
Sacama Designin mallistossa tullaan näkemään pääosin kolmea eri nahan väriä vaalea (luonnon nahan värinen), värjätty tumman ruskea ja musta. Kasviparkittu nahka on noin 0,6-0,8 mm. paksua.
Hoito-ohje
Poronnahkaa voi tarvittaessa käsitellä mehiläisvahapohjaisella hoitoaineella. Nahka kannattaa käsitellä vähän ajan kuluttua tuotteen käyttöönotosta. Vahakäsittely estää nahkaa kuivumasta, mutta kovin usein ei käsittelyä tarvitse kuitenkaan tehdä. Hiero vaha nahkapinnalle kangaspalalla.
Voit tarvittaessa puhdistaa nahkatuotteet kevyesti kostealla liinalla. Nahkaa ei tule pestä. Nahalle on olemassa omat puhdistusaineensa. Jos nahka kastuu esim. sateessa, niin kuivaa se ilmavasti huoneenlämmössä. Älä kuivata nahkaa kuumassa tilassa kuten kuivauskaapissa tai saunassa tai käytä hiustenkuivaajaa.
Oikein hoidettuna nahka kestää käytössä vuosikymmeniä.
Nahkaremmit
Sacama Designin Solkihuiviessa käytetty nahka on vyönahkaa eli nautaa. Nahka on peräisin Euroopasta. Huivin soljissa ei voida käyttää poronnahkaa koska se on laadultaan liian ohutta ja taipuisaa. Jotta solki toimii huivissa kuten on ajateltu, tulee sen olla materiaaliltaan jäykempää. Soljet valmistetaan suomessa.
Polyesteri
Polyesteri on synteettinen kuitu ja yleisesti käytetty vaateteollisuudessa. Se on ominaisuuksiltaan lujaa, elastista ja hyvin hankausta kestävää. Polyesteri ei nyppyynny tai rypisty herkästi. Sacama Designin tuotteista Solkihuivissa on käytetty polyesteriä (ns. pehmokarva) yhdessä merinovillan kanssa. Polyesteri on valittu koska tällä hetkellä se on kyseiseen tuotteeseen paras vaihtoehto haluttujen materiaalin ominaisuuksien vuoksi. Polyesterille etsitään kuitenkin jatkuvasti korvaajaa, joka laadultaan, ominaisuuksiltaan ja kustannuksiltaan olisi tuotteeseen sopiva.
Polyesteri on maailman eniten tuotettu tekstiilikuitu. Valmistuksen yhteydessä voidaan vaikuttaa paljon kuidun ominaisuuksiin. Polyestereissä onkin paljon eroja ja käyttökohteita on hyvin erilaisia. Polyesteriä käytetään paljon sellaisenaan sekä sekoitteena puuvillan, akryylin, viskoosin ja villan kanssa. Helposti rypistyvien kuitujen, kuten puuvillan, kanssa polyesteriä käytetään parantamaan tuotteen käyttömukavuutta. Polyesterin hoito ja käyttö on helppoa. Polyesteri kestää hyvin auringonvaloa eikä näin ollen haalistu käytössä.
Polyesteristä, kuten muistakin synteettisistä kuiduista, irtoaa pesussa mikromuovia, joka on ympäristölle haitallista. Tämä on polyesterin huonoja puolia. Mikromuovin pääsyä ympäristöön voidaan vähentää pesemällä polyesterituotteet pesupussissa sekä välttämällä turhaa pesua. Solkihuivia ei ole syytä pestä turhaan. Mahdolliset tahrat kannattaa yrittää täsmäpuhdistaa ja huivin saa raikkaaksi tuulettamalla tai esimerkiksi pakastamalla. Nahkaosien vuoksi huivi tulee myös pestä käsin. Polyesterin haasteita ovat myös sen kierrätys ja uusiokäyttö. Vaikka kierrätettystä polyesteristä tuotetaan jo materiaalia sekä tuotteita, on kierrätys neitseellisen polyesterin tuotantoon nähden vielä hyvin vähäistä.
Polyesteri suositellaan pestäväksi yleensä hienopesuohjelmalla 40˚ C:ssa ja sitä voi silittää tarpeen vaatiessa yhdellä tai kahdella pisteellä. HUOM! Solkihuivin kohdalla tutustu erikseen pesuohjeisiin.
Sacama Designin Solkihuiveissa on käytetty niin sanottua pehmokarvaa. Se on Fleece-kankaisiin kuuluva materiaali (100% polyesteriä), mutta laadussa ei ole fleece-kankaalle tyypillistä rikottua pintaa, vaan pinnassa on lyhyt karva. Kangas on ihanan pehmeä.
TUOTETAKUU
Tuotetakuu kattaa tuotteet, joista pystyy toteamaan, että ne ovat huollettu ja säilytetty hoito-ohjeiden mukaisesti. Jos haluat lisätietoja koskien tuotteiden hoito-ohjeita, ota yhteys asiakaspalveluun info@sacamadesign.com